Over Den Hagelander©

Wij starten na vele jaren met passie gewerkt te hebben in de horeca onze eigen bistro op. Dit op het prachtige wijndomein Hagelander©, waarnaar wij onze naam ook vernoemd hebben. Graag willen wij dit doen aan de hand van verschillende streekproducten en door middel van lokale producten op onze kaart te gebruiken. 

 

Onze bistro is gelegen in het huis waar pionier Jos Daems zijn eerste wijnen liet rijpen en zo de Hagelandse© wijn- teelt nieuw leven in blies.

Hier kan je in alle rust iets nuttigen van ontbijt, aperitief tot een volledig menu. Er is ook een mogelijkheid om gebruik te maken van een extra ruimte voor bv: kleine groepen, seminaries, wijndegustaties, feesten...  De vergaderzaal is voorzien van pen, papier, water, flipchart, beamer en gratis draadloos internet. 

 

Tijdens de openingstijden van de bistro is het kleine wijnmuseum steeds toegankelijk voor wie wil.

 

Een beetje geschiedenis

Een Romeins geschenk

De Romeinen hebben de druivenstok tijdens hun veroveringstochten verspreid over heel Europa. De Hagelanders© hadden al snel door dat hun bodem van roestbruine ijzerzandsteen geknipt was voor deze uitheemse plant, maar toch zou het nog enkele eeuwen duren voor de wijnteelt echt doorbrak.

Middeleeuwse kloosterwijn

Tijdens de middeleeuwen was de wijnteelt een zaak van de adel en de kloosters. Godfried I, Hertog van Brabant, liet in de twaalfde eeuw een wijngaard in Leuven aanleggen. Een eeuw later doken de eerste wijngaarden op in Aarschot, Diest en Hoegaarden. Schommelende graanprijzen, de godsdienstoorlogen van de zestiende eeuw, de koude en de concurrentie van vreemde, goedkope wijnsoorten zorgden voor een wisselend succes van de wijnbouw. In de negentiende eeuw verdween de druiventeelt zo goed als volledig uit beeld.

Europese erkenning

Sinds de jaren 1970 is de Hagelandse wijn aan een grote heropleving toe. Vrienden Jos Daems, Marcel Saenen, Maurice Fol, Jacques Cypers en Achilles Schrevens beslisten in 1972 om opnieuw aan wijnbouw te doen. Ze startten de vereniging de ‘Hagelandse wijnliefhebbers’ en plantten opnieuw wijnstokken op de zuidelijke heuvels. Een aanstekelijk voorbeeld. Meer en meer wijnbouwers sloten aan en de kwaliteit werd alsmaar beter. In 1997 kreeg de Hagelandse wijn als eerste Belgische wijn de Europees erkende herkomstbenaming ‘Gecontroleerde Oorsprongs Benaming Hageland’. Als die titel op het etiket staat, dan weet je dat je te maken hebt met een echte Hagelandse wijn van de beste kwaliteit.

Vinobelga de eerste Hagelandse© wijn

Wijlen Jos Daems plantte begin jaren 1970 de eerste druivenranken op de zuiderflank van de Houwaartse Berg. Het begin van de heropleving van niet alleen de Hagelandse wijn, maar alle nieuwe Belgische wijnen. Met de oogst – Müller-Thurgau en Ortega – maakte hij samen met zijn vrouw Simone de eerste Hagelander©. De kelder waar hij dat deed, is nu een klein museum over de Hagelandse wijnbouw. Een ode aan wijlen Jos Daems. Zoon Rik zet de traditie van zijn vader voort en richtte het ouderlijke huis in als toeristisch ontmoetingscentrum inclusief wijnkelder, uiteraard.